Hvordan forebygge fusk i forskningen?

Verden er avhengig av god forskning for å løse fremtidens utfordringer – men kan vi stole på at forskere gjør en solid jobb? At de følger reglene for god forskningspraksis og ikke jukser? Og hvem har egentlig ansvaret for fuskfri forskning?

Ellen-Marie Forsberg

Ellen-Marie Forsberg

Vi spør dr. Ellen-Marie Forsberg, som leder forskergruppen for ansvarlig innovasjon ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI her på OsloMet, og har vært sentral i den norske delen av et stort europeisk forskningsprosjekt om forskningsetikk, PRINTEGER-prosjektet.

Ellen-Marie har, sammen med forskere, stipendiater og forskningsadministratorer fra 8 land, nylig kommet frem til et sett felles anbefalinger for forskningsorganisasjoner som vil jobbe med forskningsetikk. Målet er å bedre arbeidsbetingelsene for god og redelig forskning – og da handler det ikke bare om å unngå overlagt juks, av typen vi har sett i Macchiarini-saken nylig, men også å motvirke slurv og «sjusk», altså gråsone-uredelighet, som gjerne handler om dårlig håndverk og uvitenhet snarere enn intendert fusk.

Les artikkelen her
Utfyllende informasjon om PRINTEGER-prosjektets 13 anbefalinger finner du i artikkelen Working with Research Integrity—Guidance for Research Performing Organisations: The Bonn PRINTEGER Statement. Artikkelen er publisert i Science and Engineering Ethics, og er Open Access. Forskerforbundet, som deltok i arbeidet, vil publisere en norsk versjon i august.

Delfi-metoden
Forskerne har brukt en variant av Delfi-metoden for å komme frem til konsensus. Vekker det din nysgjerrighet også? Da kan du lese mer her: https://en.wikipedia.org/wiki/Delphi_method

Seminar i høst
Den 28. august inviterer PRINTEGER-prosjektet til seminaret «Hvordan jobbe med redelighet i forskningsinstitusjoner?» her på OsloMet – les mer og meld deg på her: http://www.hioa.no/Hva-skjer/AApent-moete-Hvordan-jobbe-med-redelighet-i-forskningsorganisasjoner

PRINTEGER
Mer om PRINTEGER-prosjektet, som er finansiert av EUs Horizon 2020-program: https://printeger.eu/

RRI-gruppa ved OsloMet

Mer om forskergruppa til Ellen-Marie – The Oslo Research Group on Responsible Innovation: https://hioaresponsibleinnovation.wordpress.com/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *