O-fagstime: Når folket lager statsbudsjettet

Oppgave: La oss si at klassekassen har 5 000 kroner som kan brukes helt fritt. Hvordan vil du sørge for at alle elevene får være med på å bestemme hva pengene skal brukes til?

Omtrent den øvelsen har delstaten Rio do Sul i Brasil drevet med siden 90-tallet. Sveinung Legard har vært der, studert hvordan direkte, deltakende demokrati fungerer når det gjøres i stor skala – og skrevet en doktoravhandling om det.

Sveinung Legard

Sveinung Legard

Rio do Sul har mer enn 11 millioner innbyggere og et areal på størrelse med Italia. Likevel har altså politikerne gitt innbyggerne myndighet til å bestemme hva budsjettmidlene skal brukes til. Siden slutten av 1990-tallet har innbyggerne i Rio Grande do Sul kommet med egne budsjettforslag på kommunale allmøter, valgt egne representanter som syr budsjettforslagene sammen, og stemt over budsjettprioriteringene i en endelig folkeavstemning.

Nyslått doktor Sveinung Legard er forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet her på OsloMet, og gir Hallvard og Katrine en liten oppdatering av O-fagskunnskapene. I podcasten lover de attpåtil å skrive en liten fotnote til de som lager samfunnsfagbøker i dag – her er den:

Selv om representativt demokrati kan sies å fungere godt i Norge betyr ikke det at det er den eneste måten demokrati kan løses på. Tenk kreativt og kritisk og finn ut om det finnes enda bedre løsninger der ute!

Les mer:

Om Sveinungs doktoravhandling, levert og forsvart ved Universitetet i Oslo: “Scaling up Participatory Democracy. Citizen Engagement in Budgeting in Brazil and Norway” (UiO, 2018)

https://www.sv.uio.no/iss/forskning/aktuelt/arrangementer/disputaser/2018/legard-vitenskapelig-sammendrag.pdf

Legard, Sveinung (2016). Is the city the appropriate scale for participatory democracy? Some answers from Brazil. Politik https://tidsskrift.dk/politik/article/view/27413/24154

Blogg-artikkel Legard, Sveinung “Scaling up Participatory Budgeting” http://new-compass.net/articles/scaling-participatory-budgeting

Ett svar på “O-fagstime: Når folket lager statsbudsjettet”

  1. Hallo Takk for innlegget. Du har rett, i seg selv – ideen er ikke dårlig. Tross alt vet folk ofte ikke hvor budsjettpengene går. Nærmere bestemt, i hvilke lommer de bosetter seg. Og så, når det vil være litt minimal kontroll, er det mulig at noe vil forandre seg…

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *