Hvorfor er det farlig å få i seg for lite jod?
Podcast: Embed
Det eneste Stig og Anniken vet om jod, er at det var et eller annet med struma og salt. Førsteamanuensis og klinisk ernæringsfysiolog, Sigrun Henjum, tok seg derfor turen innom Viten + snakkis for å komme med en aldri så liten folkeopplysning. For visste du at nordmenn får i seg for lite jod? Og at jodmangel kan ha alvorlige konsekvenser for gravide og ammende?
Sigrun pekte på at jodberiket salt dessverre ikke er nok til å kunne dekke vårt behov. Den beste kilden er først og fremst hvit fisk, men sporstoffet finnes også i meieriprodukter som melk og ost. I Norge har forbruket av nettopp slike matvarer gått drastisk ned de siste årene, noe som ifølge Henjum er bekymringsverdig. Men hvor mye bør vi egentlig få i oss daglig, og hva er det som faktisk skjer med kroppen ved et for lavt eller for høyt inntak? Hva hvis du er veganer – hjelper det å ta tilskudd?
Les mer om jod:
- Ammende kvinner får i seg altfor lite jod (nrk.no).
- Henjum, Sigrun (2011): For mye jod i drikkevann og melk gir flyktninger struma (uib.no).
- Henjum, Sigrun; Lilleengen, Anne Marie mfl. (2017): Suboptimal Iodine Concentration in Breastmilk and Inadequate Iodine Intake among Lactating Women in Norway (mdpi.com).
- Jodmangel (nhi.no).
- Får du i deg nok jod? (forskning.no).
- Derfor trenger vi jod (helsenorge.no).