Musikk og politikk i dagens Brasil

Hva er relasjonen mellom musikk og politikk i Brasil? Og, viktigere, hva skjedde med brasiliansk politikk da den «tropiske Trump» Jair Messias Bolsonaro vant valget i 2018 etter 13 år med arbeiderpartistyret? 

Kjetil Klette Bøhler er musikkviter og samfunnsforsker og jobber som seniorforsker på Velferdsforskningsinstituttet NOVA. Han har jobbet mye med brasiliansk musikk, kultur og politikk.  

I denne episoden blir du bedre kjent med Brasil, Brasils politiske historie, og ikke minst, det dype forholdet mellom politiske visjoner og Brasiliansk musikk som gjennomsyrer landets historie. 

Klette Bøhler tar oss gjennom de siste 520 årene av Brasils politiske historie for å forklare hvilke relasjoner mellom kultur og politikk som ligger til grunn for dagens Brasil. 

Gjennom låta «Bons Dias Virão» av Felipe «Bemol» Guimarães , som er en kritikk av Bolsonaros håndtering av Covid-19, får vi gode eksempler på hvordan musikk skaper nye arenaer for politisk deltagelse. Vi blir også kjent med politiske jingles som Bolsonaro-kampanjens megahit «militærkaptein, reise deg opp!» (Capitão Levantate) som bidro til oppslutning rundt Bolsonaros kandidatur under 2018 valgkampen.  

Om Kjetil Klette Bøhler 

Klette Bøhler har en bred og omfattende bakgrunn som forsker fra humaniora og samfunnsforskning og er aktiv som utøvende musiker.  

Kjetil Klette Bøhler
Kjetil Klette Bøhler

Han har forsket mye på forholdet mellom musikk, estetisk erfaring og kulturell identitet i Brasil. Hans vitenskapelige publikasjoner om temaet er blant annet boka «Emosjonenes politikk: Musikkens politiske kraft i dagens Brasil», som planlegges utgitt på Spartacus: Scandinavian Academic Press i slutten av 2021.  

Klette Bøhler har også jobbet med studier av hvordan personer med funksjonsnedsettelse kan delta som aktive medborgere via arbeid og som forsker i et større EU-prosjekt som har kartlagt konsekvensene av arbeidsløshet blant unge voksne i Europa. 

De siste årene har han også jobbet aktivt med dokumentarfilm-produksjon knyttet til egen forskningsformidling. Han har blant annet produsert og laget følgende fem kortfilmer som utforsker forholdet mellom musikk og politikk under valget i 2018 som kulminerte i Bolsonaros seier: 

Musical articulations of polarization during Brazils 2018 election https://www.youtube.com/watch?v=xKpQULXdc_s 

Musical articulations of race and gender during Brazils 2018 election https://www.youtube.com/watch?v=OtuDKpaI5vc 

Musical articulations of fake news during Brazils 2018 election https://www.youtube.com/watch?v=EPySNJ2pbps 

Musical articulations of religion during Brazils 2018 election https://www.youtube.com/embed/dc88gsxD6NI 

Musical Politics in Brazils 2018 elections Conversations about class, inequality and capitalism https://www.youtube.com/watch?v=2RKfcbGs-pY&t=94s 

For mer informasjon om Kjetil Klette Bøhlers forskning ta kontakt på kkbo@oslomet.no 

Ett svar på “Musikk og politikk i dagens Brasil”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *