Cubansk musikk

Kjetil Klette Bøhler er musikkviter og forsker på Velferdsforskningsinstituttet NOVA og har jobbet mye med cubansk musikk og kultur. I denne episoden blir du bedre kjent med Cuba, Cubansk historie og ikke minst Cubansk musikk. Gjennom Kjetils egen musikk får vi gode eksempler på hva cubanske rytmer kan tilføre norsk visesangtradisjon.

Musikken i episoden

Episoden åpner med Klette Bøhlers tolkning av den cubanske klassikeren «El Cuarto de Tula» via bandet Kjetils Mambo. Midt i episode, ca 19min, kan du høre Klette Bøhlers arrangement av Alf Prøysens «Mitt hjerte er ditt». Til slutt i episoden kan du høre hvordan internasjonal jazz kan refortolkes via en cubansk rytmeforståelse gjennom Klette Bøhlers arrangement av jazzlåta «Angel Eyes».

Om Kjetil Klette Bøhler

Kjetil er en aktiv utøver av Latinamerikansk musikk, samt jazz og populærmusikk mer generelt, og har forsket mye på forholdet mellom musikk, estetisk erfaring og kulturell identitet på Cuba og hvordan musikk artikulerer politisk protest i dagens Brasil.

Klette Bøhler har også jobbet med studier av hvordan personer med funksjonsnedsettelse kan delta som aktive medborgere via arbeid som forsker i et større EU prosjekt og som forsker i et større EU prosjekt som har kartlagt konsekvensene av arbeidsløshet blant unge voksne i Europa.

Kjetil har en bred og omfattende bakgrunn som forsker fra humaniora og samfunnsforskning og er aktiv som utøvende musiker. De siste årene har Kjetil også jobbet aktivt med dokumentarfilm-produksjon knyttet til egen forskningsformidling og han har blant annet produsert og laget filmen Music, Affect and Politics in Brazil´s 2018 election som beskriver betydningen av musikk under valgkampen forut for presidentvalget i Brasil i 2018 hvor Jair Messiah Bolsonaro vant.

Klette Bøhler har også vært med å lage en film om hvordan personer med psyko-sosiale funksjonsnedsettelser kan delta som aktive medborgere som beskriver de konkrete utfordringene de møter:

Bøhler har også gjort en rekke intervjuer i norsk radio (P2) og skrevet flere kronikker i Le Monde Diplomatique, Morgenbladet, VG med mer om den politiske utviklingen i Brasil som ledet til Bolsonaros valgseier. Les mer her:

Hva skjedde med brasiliansk politikk? Arbeiderpartiets oppgave med å overbevise velgerne om at de representerer det brasilianske folket er vrien, men ikke umulig. https://morgenbladet.no/ideer/2018/10/hva-skjedde-med-brasiliansk-politikk

Derfor vender Brasil seg mot en «sterk mann»

https://www.dagensperspektiv.no/2018/derfor-vender-brasil-seg-mot-en-sterk-mann

For å lære mer om Kjetils forskning og utøvende virke som musiker se nettsiden

https://www.oslomet.no/om/ansatt/kkbo/ og ta kontakt på kkbo@oslomet.no

Ett svar på “Cubansk musikk”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *