– Vedder en flaske vin på at Storbritannia er medlem om to år

Professor ved HiOA, Einar Øverbye, mener at det blir et hardt spill i forhandlingene om Storbritannias utmelding av EU.

– Alle kortene er kastet opp i lufta, sier professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Einar Øverbye

Einar Øverbye

Han mener at forhandlingene som vil følge av folkeavstemningen, i tråd med Lisboa-traktatens paragraf 50 om utmelding, vil bli svært interessante og krevende.

Øverbye tror EU vil forsøke å forhandle fram en tøff avtale, for å unngå smitteeffekt, og at EU-lederne vil forsøke å få til enda en avstemning i Storbritannia når forhandlingsresultatet er klart. Han minner om at Irland hadde to avstemninger om ratifiseringen av Lisboa-traktaten.

– Jeg er villig til å sette en flaske vin på at Storbritannia fortsatt er medlem om to år, men jeg er litt usikker på hva som skjer innen tre år.

Hva nå, Europa?
Fredag morgen var det klart at britene stemte ja til å forlate den europeiske union. Det har vakt sterke reaksjoner innad i Storbritannia og i Europa. Hva vil det ha å si for økonomien, stabiliteten og det europeisk samarbeidet? Og hva med andre land som ønsker en løsere tilknytning til EU, eller Wales, Skottland og Nord-Irland deltakelse i unionen med England? Det er spørsmål vi diskuterer i denne episoden av podcasten Viten + snakkis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *